+ Informació – Taller SmellsMap Sant Andreu

SmellsMap Sant Andreu

Heu pensat mai quina olor fa el vostre barri?, i si les vostres veïnes i veïns l’oloren igual que tu?

El taller proposa un “Viatge Olfactiu”, un espai d’innovació urbana, un mètode on s’ensumen, s’equiparen i es comparteixen les densitats olfactives entre totes i tots, identificant i mapant un entorn intervingut; un paisatge de les olors o “smellscape” proporcionant-nos una textura més rica i dinàmica de les ciutats.

Els estudis etnològics ens diuen que moltes de les vàlues morals estan incloses en sistemes de correspondències i classificacions suggestivament sensorials, produint altres estats de la consciència gràcies a la sinestèsia, a la memòria, al moviment i a l’ambient dels grups culturalment interrelacionats; és la “fenomenologia del cos”.

Treballar amb l’olor cultural – o etnoolor -, obre les portes a una nova dialèctica de les categoritzacions científiques, un altre prisma epistemològic situat en l’eco-ciència social i lligada a l’art.

La implicació dels coneixements que proporcionen els mètodes etnogràfics són necessaris per proporcionar eines conceptuals i processals al tractament pluridisciplinari que requereix el nostre món. 

En efecte, aquest prisma és també una forma de comunicar amb continguts més vindicatius cap a les persones, que lligada a la creació més poètica ens dota d’eines per imaginar i produir objectes artístics mentre repensem el món.  A més, és una manera  de trobar noves semàntiques – o grup de paraules que ens doten de nous significats -, també espais col·lectius amb tècniques basades en l’objectivitat, la intel·ligència i la dialèctica rigorosa i per uns escenaris comuns i creïbles. 

***

On i quan:

Carrer de Sant Adrià, 20, 08030 Barcelona. Google Maps 

Dilluns 18 de Novembre de 18.00h a 21.00h. Trobada a l’entrada principal Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani de Barcelona.

Dilluns 2 de Desembre de 18.00h a 21.00h. Trobada a l’entrada principal Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani de Barcelona.

**

Què farem i de quina manera:

Taller 1 – 18 de Novembre de 18.00h a 21.00h – Les pautes:

Què és l’etnoolor · Representar l’experiència i el significat · Judici hedònic · Les semàntiques o paraules · Memòria, episodis, sinestèsia, evocació · Exercicis pràctics · Formulari Google · De quina manera realitzarem el “Viatge Etnoolfactiu”.

El “Viatge Etnoolfactiu – de dilluns a divendres i del 19 de Novembre a l’1 de Desembre:

Els participants han de realitzar dos itineraris olfactius marcats i pel barri de Sant Andreu, entre les dues dates dels tallers i un al matí i l’altre al vespre.

El viatge o itinerari – aquest es realitzarà individualment i lliurement -, s’haurà convertit “de facto” en un coneixement subjectiu; consecutivament aquesta experiència personal la compartirem a l’arena col·lectiva a través de les evidències etnoolfactives descrites, de manera que aquella forma, la subjectiva, passarà a ser enteniment objectiu a través de les categories comunes que tots consensuarem en el Taller 2. Del que es tracta és de ser conscients d’unes etnoolors col·lectives, sent el procés una eina de coneixement i empoderament dels veïns/es de Sant Andreu.

Taller 2  – Dilluns 2 de Desembre de 18.00h a 21.00h — Les paraules, les sensacions i el lloc. 

Quan parlem de l’aprenentatge d’una llengua aquesta consisteix a produir mots dins unes circumstàncies adequades, de manera que la seva denominació suscita l’aprovació d’un grup de locutors.  Així, en el Taller 2 podrem establir unes certituds i afirmacions etnoolfactives a través del llenguatge, o dit d’una altra manera: entre tots els qui formarem el grup dels “Viatges etnoolfactius” establirem unes etnoolors del barri.

Els participants del “Viatge etnoolfactiu” podran formar part de l’esdeveniment anomenat Codenowness on-line, si ho desitgen – altres accions presentades el 2017/18/19 -. Estudi Cinemàtiques lab-livemedia.net -. Aquesta acció o assaig audiovisual es realitzarà els dies 11 i 12 de Desembre del 2019 a la tarda. 

*

Gràcies a totes i tots per la vostra predisposició