16.- Assaborir a Kpalimé

Un pati d’entrada llueix la casa. La planta i l’estil de les activitats que s’hi fan recorden a les d’una convivència a l’aire lliure, és a dir estances a part (alguna amb bany) i un pati per cuinar i conviure.
Es cuina en aquest pati, a ran de terra i a foc de carbó; es menja a ran de terra en moments diferents i cada un de nosaltres pel seu compte, en un racó o dins d’una de les estances, jo ho faig en una tauleta del pati.

Assaborir a Kpalimé

Quan es cuina es prepara la cuina, literalment; taula de fusta a prop de terra i tamborets, estris de llautó, el foc de carbó, eines de fusta i cassoles de ferro; al matí allà on llueix el sol, al migdia i nit a prop del carbó i a on es deixen els estris, això és a l’habitació dels nens. Els caps de setmana sota del mango. Els menjars estrella són: la pâte, això és: blat de moro fet farina amb aigua, remenes i elabores una pasta insípida, una salsa picant a on es posa el peix que hi veieu en una de les fotos (es fregeix al màxim per conservar-se, es ven a piles per tot arreu), o gallina (que encara no he pogut saber com caram es quarteja), o carn de cabrit; i tanmateix la pâte es pot substituir per “le fou-fou”, això és: la pasta que s’elabora amb el tubèrcul del nyam, en un “mortier” – morter – gegant de fusta i amb un “pilon” – pal – gegant per picar el nyam (ho explico també a la crònica del “Recorregut”), les verdures es preparen gelatinosament… .

***

He decidit no fer crònica, us envio fotos. El tema el tinc suficientment treballat i suficientment apartat. Bàsicament es menja ràpid, a prop de terra i sempre amb les mans sucant d’aquí i d’allà; jo sóc l’única que fa servir collera o forquilla, ganivets no n’hi han per menjar.

S’assaboreix amb el cos a ran de terra.

Podeu veure les fotos a:

http://flic.kr/s/aHsjJBQMFF

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s