XII Crònica

Hola a tothom,
he tingut molts dubtes alhora de decidir si us havia d’enviar aquest correu. Però finalment ho he cregut necessari, ara bé, si comenceu l’heu de llegir fins al final. M’ha costat molt escriure’l per que no es mal interpreti. És llarg.

La cosa va d’exàmens i probes i dies varis en el CUCSH – Centro Universitario de Ciencias Sociales y Humanidades –

Osti …
Avui fent l’examen de Debates en bioética y enginyeria genética… , j aj aj aja ja !!!!
A mig examen la profe diu…: “¿lleváis vuestras tareas del curso, la libreta?, me la tendríais que prestar para ver si habéis hecho vuestros trabajos del curso”.
Osti a mig examen… ni idea que ens demanaria la llibreta d’apunts… ni jo ni ningú dels meus companys… però a ells sembla que no els hi estranyi massa – mentre, ells van fent el seu examen en llapis !!! -. Us imagineu a qualsevol professor, universitari o no, demanant-vos els vostres apunts, les vostres anotacions … personals… ?!; ja j aj aj aja ja ja….. i els meus són críptics … ja ho sabeu molts de vosaltres !!!; “sí, sí aquí tiene…”, mentre li donava anava pensant i dient-li a la vegada: “… pero son apuntes míos, vaya que están medio en catalán y en sucio… y no se si va entender…”; “a no no pasa nada… es para ver si habéis hecho vuestros trabajos”. En realitat jo anava rumiant… : “però si estan plens d’anotacions referents a la profe i a algun company sobre les creences catòliques/morals i en relació a aspectes propis de la bioètica… i que a més, es poden mal interpretar ràpidament… “; els comentaris que sorgeixen en els debats són per mi in-creïbles, interessants, engrescadors i captivadors, però alhora extraordinàriament innocents.
Els meus pensaments sobre les diferents formacions de l’Estat-Nació reflectits … !!!!… , la religió catòlica i l’església … aquí a Guadalajara !!!!; no se m’escapessin per que ja sé que d’aquí uns mesos ho recordaré diferent … com si anés fent treball de camp !!!!.

Intento concentrar-me un altre cop… que miri el que vulgui… espero que no entengui res; a mig examen quasi em poso a riure… és que és com si anés a la ESO…, vull dir a l’EGB … ja ja j aja ja ja ja ja !!!!!.

Acabo l’examen. M’entrega la llibreta… i em diu: “aquí tienes… todo bien… ”

Buffffff….. i així vaig fent… una darrera de l’altre, adaptació a situacions inversemblants, intentant no recordar les meves referències … totes… algunes… .
Així mateix, com és possible examinar-se de bioètica… ?, però…, sí sí es creen les possibilitats.

Una setmana més tard faig la presentació del meu treball – de temàtica lliure -: “Funció simbòlica del parentiu entre la natura… “; com va sent habitual estem tots els alumnes i professors mínim 30 minuts per engegar la tecnologia, cap suport d’especialista o encarregat d’aquest tema. Finalment no he pogut fer la presentació amb “el cañon” – el projector-.
La profe és biòloga i li he hagut d’explicar “coses” sobre temes obvis en antropologia… però fins aquí res de nou… . En acabat em diu… “me podrías passar tu trabajo y presentación de PawerPoint ?, es para que los trabajos los tengais todos, yo los pasaré al resto”; no vull pensar malament, per que crec que la noia no és del tipus de persona malintencionada, és extremadament no-perversa … (sí sí ja sé el que penseu alguns de vosaltres… us ho podeu estalviar en aquest cas), els treballs posats en circulació, m’ha semblat extraordinari… ! no em sembla malament, però… en la meva experiència no es faria mai, aquí és una altra manera d’entendre la Universitat… ; weno… està clar que la senyoreta tampoc a fet cap classe magistral, ni tampoc ha donat bibliografia. Tot un altre món d’opinologia, la rigorositat de la “ciència social i cultural” – si li voleu dir així… deixo obert el debat – queda sempre en un segon terme.
(Merci René per ser la nota discordant, ha estat un plaer)
Ara que hi penso, el centre es diu CUCienciasSH ?!.

(Vegeu “la modernització accelerada”, un fenomen recent de la història universal i de moltes parts, no totes, d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina:
– Eduardo Devés V., (2004). El pensamiento latinoamericano en el siglo XX: entre la modernización y la identidad. Centro de Investigaciones Diego Barros Arana. Buenos Aires: Ed. Biblos.
– Mansilla H.C.F.
2007 “Socialismo y nacionalismo como agentes de modernización acelerada”, a RIPS. Revista de Investigaciones Políticas y Sociológicas. Año/vol. 6, Nº 001, pp. 21- 24. Universidad de Santiago de Compostela. España.)

Es a dir, i a grosso modo, el fet és que van copiar el model de l’escola dels Annals de principis del S.XX – obrir la història a les altres ciències humanes i socials -, però saltant-se el Positivisme del S. XIX.
(Merci Alice per les platicas)

La mateixa setmana
Examen de “Salud y Cuerpo”.
El profe no arriba, han passat ja 30 minuts … som 5 persones; tres estan en silenci absolut, jo i la Sarah de Suïssa xerrant com si estiguéssim fent una birra… de cop jo pregunto en general… “alguien sabe donde está el profesor… porque hoy hay examen !?” un noi aleshores diu… “a mi me ha llamado hace un rato diciendo que llegaría tarde porque está haciendo las fotocopias del examen”;… inversemblant… aquí no sé el per que, encara, però hi ha molta gent que no diu les coses…. a vegades penso que estan adormits, en una letargia constant… crec que viuen en una inòpia. La Sarah i jo ja ens hi em acostumat…. ni ho comentem, seguim xerrant.
Arriba al cap de 40 minuts.

Aquest profe és metge i ha sentit “campanes” sobre l’antropologia… ; en aquesta assignatura sí que he hagut “d’oblidar” referents per poder connectar-m’hi… havia de fer un examen !!.
Eps !!!!!!!!!!! que aquí, en aquesta Universitat d’antropologia, com et despistis una mica des-aprens, posicionant-te en un nivell perillós i mediocre !!!!!!!!!!.
Per que us en feu una idea: un dia, una alumna diu: “profe !… el otro día vi un documental que explicaba que había una etnia… un pueblo… un lugar… no se… donde se ve que cortan el clítoris a las mujeres… por allí África… para que no tengan placer… “, i el profe diu: “Sí sí por allí … no se… en los pueblos islámicos de África, en esa zona pasan estas barbaridades, se practica el control del cuerpo de la mujer …”
Però què estar passant aquí…. ?! Bufffffffffffff. Em vaig callar per respecte.
(Va pels antropòlegs… i per tots, és clar) Un altre dia un noi demana: “profe ! ¿y qué pueblos hay que se hayan organizado a través de los flujos de la menstruación?”, i el profe diu: “pues no sé… déjamelo que te lo mire, i la semana próxima te digo algo”.
Buffffffffffffff. Per exemple: els Baruya !!!!!!!!!!!!!!!!!!! i el semen !!!!!!!!!!!!!; per no dir la societat occidental… aaaahhh…. . Em vaig callar per respecte.
Collons… que aquesta gent està acabant la carrera !!!!; que d’aquí a poc seran llicenciats !!!!; que a més, poden demanar un intercanvi internacional amb la UB, per posar un exemple… . I el profe… significa que és un especialista en el país ?!.

Amb tot això he pogut comptar amb l’apreciada ajuda de les meves estimades col•legues antropòlogues, l’Alba i la Laura, que sense la seva assistència – enviant-me fons bibliogràfiques fiables via emiliu o simplement recolzant-me amb els seves consideracions -, no hagués pogut fer dos dels treballs amb una certa confiança de realització- el de gènere/queer i el de l’art/violència simbòlica/dif. social -, sense pensar que estava perden el temps. Merci a les dues per donar-me seguretat.
Per cert, l’últim treball de la carrera és el d’art… es tanca un període.

Perdoneu, però algú ho havia de dir….. . Quin desastre !!!!!!; per mi és clar, no sé quina opinió en teniu vosaltres.

Eps…… i que quedi clar que és una realitat acadèmica d’aquí, d’aquesta Universitat de Guadalajara i no pas d’altres Universitats del país com per exemple la UNAM o l’ENAH del DF. Mèxic és molt molt divers.
Eps…… i que quedi clar que tenen moltes intencionalitats intel•ligents … però sense disseny ni projecte bo, cap full de ruta que tingui a veure amb un Llibre Blanc a nivell estatal, és a dir una referència per tot el professorat i/o departament, per a totes les Universitats; cap recolzament democràtic, pactat i consensuat en una taula de negociació… (algú li deu interessar que sigui així… )
Eps…… i que quedi clar que em sap greu explicar-ho, per que no es pot parlar així de persones que te les comences a apreciar.
I el més sorprenent és que hi ha gent que acaba sabent coses interessants !. Potser és la capacitat d’autoaprenentatge, d’autoespavilamenta que ha creat una escola brillant en aquests països de la “modernització accelerada” ?.
Eps…. i que quedi clar que amb tot això aprens el que mai hauria après en un altre lloc. Crec que… bàsicament entrem en una era on les confessions i formes religioses cada cop tindran més pes en les identitats nacionals i en la relació entre aquestes – per rebuig o filiació, “des-encantat i encantat”… … … -, i això, tots ho sabem, té a veure amb el poder… de tot tipus… amb la “violència simbòlica”; jo crec també que amb el biopoder i per extensió amb la bioètica… (sí sí, ja veig la cara dels escèptics… weno weno… ).

El fet és que la meva observació és molt més complexa, sí sí:
Avui he fet la meva exposició a “Técnicas en investigación…”.
(Merci César, Marta, Rosario, Carlos i Miguel per ser així de tapatíos; avui, tot el trimestre, meu proporcionat eines mentals i emocionals per ser millor persona).
Si algú de vosaltres us havia passat pel cap, mentre llegíeu la crònica, de que Mèxic està en una escala inferior de maduresa intel•lectual i política-econòmica, així tal qual, sense pensar massa, es a dir, alguna cosa així “com si” estigués igual que l’Espanya de fa 40 anys… us ho heu de treure del cap, tanmateix seria un error en el vostre (en el meu) pensament Evolucionista mediatitzat actualment per conceptes encunyats per gurus, i que a més, aquests la majoria de vegades, se’ls re-interpreta maliciosament per que seguim pensant amb una alteritat simplista, uniformada i que sobretot sigui una realitat pitjor que la nostre; conceptes tals com: “països en vies de desenvolupament” o “segon i/o tercer… món”, són aquests camps semàntics que monopolitzen la ment impedint reflexionar, mentre, un no s’atreveix a pensar per si mateix, despisten al personal i l’aborreguen per continuar instaurats en la nostra comoditat Euro-centrista que segueix colonitzant intel•lectualment, econòmicament i políticament amb maneres entre cíniques, correctes i fins i tot simpàtiques … menys en la confessió religiosa. Tots, alguns dels meus companys saben tot aquest fenomen, conviuen quotidianament entre la precarietat econòmica i sobretot la política… intueixen… saben que mai aconseguiran tenir el nivell acadèmic desitjat, encara que siguin brillants en les seves reflexions – alguns és clar, com a tot arreu -.

Aleshores, qui sóc jo per escriure aquesta crònica que fa “tuf” a despropòsit.

L’Evolucionisme és: “una construcción mental enmarcada en la segunda mitad del S. XIX para explicar las realidades que se filtraban a través de las percepciones, las ideas y los ideales, todos ellos determinantes de la visión que tenemos del nuestro mundo y nuestras acciones, los “estados de la mente” a través de las ideologías o de los movimientos intelectuales que se ajustan en la visión de una sociedad.” (PowerPoint de “Técnicas… “)
L’obvietat ens fa mal a tots; es pot aplicar a l’actualitat.

Si heu arribat fins aquí, merci per escoltar … llegir una redacció aparentment contradictòria.

Visca Visca Joe Satriani !!!!!; què bo que és el paio !!!!!
Ei…. aneu a veure “BIUTIFUL”… el Bardem i el Fernández en plena potència en una Barcelona que cal recordar-la sovint, tenir-la en compte i saber que la comparteixes; el director és mexicà, és el de “Amores Perros” l’Alejandro González Iñárritu.

Fins aviat
Marichellys

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s